Fantastisk god sommartårta med friska smaker och som dessutom ser väldigt fin ut. Den blev vansinnigt populär på midsommar och t.o.m de i sällskapet som vanligtvis inte tycker om tårta tog en extra bit vilket jag såg som ett väldigt bra betyg. Godast blir tårtan om man gör den ett dygn i förväg och då behöver man inte heller oroa sig för att den ska hinna stelna.
Tårtbotten:
100g sötmandel
1,5 dl socker
Fläder mousse:
2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl konc. fläderblomssaft
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
finrivet skal från 1 citron
Jordgubbs- och flädergelé
3 gelatinblad
1,5 dl vatten
1 dl konc. fläderblomssaft
1 msk färskpressad citronjuice
1 L jordgubbar
1 L jordgubbar
Ev: citronmeliss blad, dekorations blommor, fint tjockt band eller dylikt.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Tårtbotten: Ta fram en form med löstagbara kanter ca 22 cm i diameter. Klipp ut ett bakplåtspapper och lägg i botten av formen. (smörj med lite olja under så fäster det bra i bottnen)
- Mixa mandeln. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret och vispa ihop det ordentligt. Rör ner mandeln försiktigt.
- Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 25 minuter. Den ska bli gyllene och fast. Låt svalna.
- Fläder mousse: Lägg gelatin bladen i kallt vatten i 5 min.
- Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
- Värm saften i en kastrull, ta av från plattan och lägg i gelatinbladen. Rör så att de smälter i saften.
- Vispa grädden fast. Tillsätt äggblandningen, crème fraîche och citron skal.
- Rör ner saft och gelatin blandningen och häll sedan mousse smeten i formen med den färdig gräddade bottnen. Täck över med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 3h.
- Jordgubbs- och flädergelé: Lägg gelatin bladen i kallt vatten i 5 min.
- Värm saft, vatten och citronjuice i en gryta. Ta av från plattan och rör i gelatinbladen så att de smälter. Låt svalna.
- Skär jordgubbarna i lagom stora skivor och dekorera den stelnade mousse tårtan medan den fortfarande är kvar i springformen. Skeda/häll den kalla moussen över bären och sätt dit eventuella dekorationer. Låt stå i kylskåpet minst 2h tills gelén stelnat. Om tårtan inte ska serveras direkt så låt den vara kvar i formen tills det är dags att ta fram den.
Receptet kommer från Buffé nr 6, 2012.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar