fredag 13 mars 2015

Flädermoussetårta med jordgubbsgelé

Ca: 8 bitar

Fantastisk god sommartårta med friska smaker och som dessutom ser väldigt fin ut. Den blev vansinnigt populär på midsommar och t.o.m de i sällskapet som vanligtvis inte tycker om tårta tog en extra bit vilket jag såg som ett väldigt bra betyg. Godast blir tårtan om man gör den ett dygn i förväg och då behöver man inte heller oroa sig för att den ska hinna stelna. 

Tårtbotten:
100g sötmandel
3 äggvitor
1,5 dl socker

Fläder mousse:
2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl konc. fläderblomssaft
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
finrivet skal från 1 citron

Jordgubbs- och flädergelé
3 gelatinblad
1,5 dl vatten
1 dl konc. fläderblomssaft
1 msk färskpressad citronjuice
1 L jordgubbar

Ev: citronmeliss blad, dekorations blommor, fint tjockt band eller dylikt.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Tårtbotten: Ta fram en form med löstagbara kanter ca 22 cm i diameter. Klipp ut ett bakplåtspapper och lägg i botten av formen. (smörj med lite olja under så fäster det bra i bottnen)
  3. Mixa mandeln. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret och vispa ihop det ordentligt. Rör ner mandeln försiktigt.
  4. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 25 minuter. Den ska bli gyllene och fast. Låt svalna.
  5.  Fläder mousse: Lägg gelatin bladen i kallt vatten i 5 min.
  6. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
  7. Värm saften i en kastrull, ta av från plattan och lägg i gelatinbladen. Rör så att de smälter i saften.
  8. Vispa grädden fast. Tillsätt äggblandningen, crème fraîche och citron skal.
  9. Rör ner saft och gelatin blandningen och häll sedan mousse smeten i formen med den färdig gräddade bottnen. Täck över med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 3h.
  10. Jordgubbs- och flädergelé: Lägg gelatin bladen i kallt vatten i 5 min. 
  11. Värm saft, vatten och citronjuice i en gryta. Ta av från plattan och rör i gelatinbladen så att de smälter. Låt svalna.
  12. Skär jordgubbarna i lagom stora skivor och dekorera den stelnade mousse tårtan medan den fortfarande är kvar i springformen. Skeda/häll den kalla moussen över bären och sätt dit eventuella dekorationer. Låt stå i kylskåpet minst 2h tills gelén stelnat. Om tårtan inte ska serveras direkt så låt den vara kvar i formen tills det är dags att ta fram den.
Tårtan är väldigt fin som den med sitt glansiga gelé täcke men jag dekorerade med små vita blommor gjorda i sockerpasta och citronmeliss blad. Ett annat alternativ hade kunnat vara att knyta ett fint band runt tårtan. Smaklig måltid!

Receptet kommer från Buffé nr 6, 2012. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar