fredag 13 mars 2015

Pizzadeg med bakpulver

För 2-3 portioner

God, lätt och snabbt ihop-svängd pizzadeg utan jäst. Degen kavlas ut och läggs på en upphettat plåt för att bakningen ska påbörjas direkt. Man får då en frasig och spröd botten likt den från pizzerian. 

3,5 dl mjöl (+1/2 dl till utbakningen)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl grekisk yoghurt
1,5 msk Olivolja

  1. Blanda ihop de torra ingredienserna. 
  2. Tillsätt yoghurt och olivolja och knåda ordentligt i minst 10 min. Degen ska vara fuktig och smidig men ska inte fastna på fingrarna. Tillsätt ev. mer mjöl om degen är för kletig, alt. några droppar olivolja om den är för torr)
  3. Plasta in degen och lägg den för att vila i kylen en stund.
  4. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt för uppvärmning.
  5. Kavla ut degen så tunt som möjligt på ett mjölat bakbord. Degen räcker till en hel plåts eller 3-4 små pizzor. Lägg sedan den utkavlade bottnen på den varma plåten.
  6. Bred på tomatsås, ost och sedan de tillbehör du vill ha på pizzan. Grädda i ca:10 min eller till pizzakanten är gyllene och osten smält.
För att göra en perfekt pizza ska osten på direkt efter tomatsåsen, som de gör på pizzerior. Lägger man på osten sist, över de andra tillbehören, blir den till ett lock som kapslar in fukten. Pizzabottnen blir då ogräddad, degig och inte alls särskilt god. Samma sak händer om man använder alldeles för mycket topping. Lagom är bäst helt enkelt. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar