söndag 15 mars 2015

Italien inspirerad paj

Den här pajen är en av mina absoluta favoriter och den är full av godsaker som för tankarna till Italien. Perfekt för sommarpicknicken och enkel att göra till flera personer.

4 personer

Pajdeg:
125 g smör
2,5-3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

fyllning:
1 purjolök
1-2 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater (marinerade)
150 g fetaost
15 skivor pepparsalami
10 kalamata oliver
1-2 msk färsk basilika
3 ägg
2,5 dl grädde
salt och peppar

  1. Tärna smöret och lägg det tillsammans med mjölet i en bunke. Använd fingrarna och blanda ihop det till en grynig massa. Tillsätt sedan det kalla vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Plasta in och låt degen vila i kylskåpet i 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen och klä in en paj- eller spring form med den. Det går att trycka ut degen med fingrarna direkt i formen eller också kavlar man ut den först på ett mjölat bakbord, lägger den över formen och trycker till i kanterna.
  3. Nagga några hål i bottnen med en gaffel och förgrädda ca: 10 min.
  4. Skiva purjolöken och fräs den i lite smör/olja tillsammans med finhackad vitlök. Sprid ut i det gräddade pajskalet.
  5. Hacka salami, oliver, soltorkad tomat och basilika. Lägg allt tillsammans med smulad feta ost över purjolöken.
  6. Vispa ägg, grädde salt och peppar i en bunke och häll över de andra ingredienserna i pajskalet.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca: 25 min. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar